Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Gulasz hrabiowski z Podlasia


13 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Składniki: 300g udźca wołowego 400g wieprzowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina 40g rodzynek sułtańskich 50g suszonych moreli 1 garść natki pietruszki 1 garść lubczyku 1 cm korzenia imbiru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki mąki pszennej 100g marchwi 100g selera naciowego sól i pieprz do smaku 1 mała łyżeczka kminku mielonego 1 mała łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki musztardy stołowej 4-6 łyżek oleju 150ml śmietany 30% wywar warzywny

Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj, a rodzynki i morele namocz w ciepłym winie. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Zioła drobno posiekaj. Marchew i selera pokrój w drobną kostkę. Mięso przypraw imbirem i przyprawami i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut. Zacznij smażyć w ActiFry zaczynając od cebuli. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso, a następnie suszone owoce. Dodaj mąkę. Zalej winem pozostałym po namaczaniu owoców oraz odrobiną wody. Dodaj resztę warzyw i pozostaw w ActiFry aż mięso będzie miękkie. Zalej wywarem warzywnym tyle, aby nie obsuszać składników. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i musztardy. Gdy mięso będzie miękkie dodaj śmietanę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Danie bogate w fito związki oraz olejki eteryczne pobudzające narządy do sprawniejszego funkcjonowania, efektywnego wydzielania hormonów. Poprawia krążenie i ukrwienia całego ciała wymyślił Grzegorz Łapanowski dla ACTIFRY FAMILY Tefal     




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI