Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Harissa

Składniki:

1 kg papryczki chili
5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
uprażonego i utartego
łyżeczka ziaren kolendry
uprażonych i  utartych
½ łyżeczki soli miałkiej
ok. 50 ml oliwy


harissa

Sposób przygotowania:

Baza wielu dań o ognistym aromacie. W Tunezji polecana jako środek wzmacniający męską witalność. Ten przepis przekazał mi mój świętej pamięci wujek Selim.

Upiec papryczki chili z ogonkami do miękkości w temperaturze 130° C. Usunąć szypułki i  pestki. Miksować z  oliwą, czosnkiem i  przyprawami na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. Pasta zemulguje, zyskując piękny, pomarańczowy kolor. Można przechowywać ją do dwóch tygodni w  lodówce, zabezpieczoną warstwą oliwy.

 

Żródło: Książka „Przyprawy” Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Opracowanie: Katarzyna Montgomery


Polecane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI