1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Harissa

harissa
harissa

Baza wielu dań o ognistym aromacie. W Tunezji polecana jako środek wzmacniający męską witalność. Ten przepis przekazał mi mój świętej pamięci wujek Selim.

Upiec papryczki chili z ogonkami do miękkości w temperaturze 130° C. Usunąć szypułki i  pestki. Miksować z  oliwą, czosnkiem i  przyprawami na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. Pasta zemulguje, zyskując piękny, pomarańczowy kolor. Można przechowywać ją do dwóch tygodni w  lodówce, zabezpieczoną warstwą oliwy.

 

Żródło: Książka "Przyprawy" Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Opracowanie: Katarzyna Montgomery

Składniki

1 kg papryczki chili 5 ząbków czosnku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego uprażonego i utartego łyżeczka ziaren kolendry uprażonych i  utartych ½ łyżeczki soli miałkiej ok. 50 ml oliwy

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze