Składniki na 4 duże filiżanki: 0,7 l nektaru z żurawiny amerykańskiej, kawałek korzenia imbiru o długości 6-8 cm, 2 łyżki herbaty Earl Grey, 3-4 łyżki cukru, 2 pomarańcze,1 cytryna
Zagotować nektar. Imbir pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do soku, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać herbatę i cukier, gotować jeszcze przez 3-5 minut. W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy, a cytrynę pokroić w plasterki. Herbatę przecedzić przez sitko, wymieszać z sokiem, podawać z plastrami cytryny. Rada: Nie należy zagotowywać soku z pomarańczy, ponieważ witamina C ginie w wysokiej temperaturze. Herbata imbirowa z żurawiną amerykańską nie tylko zapobiega przeziębieniu, podawana na zimno jest doskonałym napojem energetyzującym polecanym przy wiosennym przesileniu. Cranberry Marketing Committee