Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Hummusowo – rzodkiewkowe sushi maki

Składniki:

  • cukier
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • chrzan wasabi
  • marynowany młody imbir
  • sezam czarny lub biały
  • szczypiorek
  • rzodkiewki
  • sałata
  • opakowanie hummusu
  • glony Nori 4 sztuki
  • ugotowany ryż do sushi 3 szklanki

15 listopada 2012 Przepisy redakcja
FotoChannels

Sposób przygotowania:

Ugotowany wg przepisu na opakowaniu ryż doprawiamy octem ryżowym i cukrem, następnie studzimy. Nori kładziemy na macie, skrapiamy sosem sojowym i smarujemy górny brzeg nori chrzanem wasabi. Ryż układamy od dołu na grubość ok 1 cm, na 3/4 wysokości nori. Na ryżu rozprowadzamy warstwę hummusu, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu. Układamy liście sałaty, rzodkiewki pokrojone w słupki, szczypiorek i całość zawijamy ciasno przy pomocy maty. Rolki kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Podsumowanie

Potrzebne będą: bambusowa mata do sushi i ostry nóż.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI