Składniki
- cukier
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- chrzan wasabi
- marynowany młody imbir
- sezam czarny lub biały
- szczypiorek
- rzodkiewki
- sałata
- opakowanie hummusu
- glony Nori 4 sztuki
- ugotowany ryż do sushi 3 szklanki
Sposób przygotowania
Ugotowany wg przepisu na opakowaniu ryż doprawiamy octem ryżowym i cukrem, następnie studzimy.
Nori kładziemy na macie, skrapiamy sosem sojowym i smarujemy górny brzeg nori chrzanem wasabi. Ryż układamy od dołu na grubość ok 1 cm, na 3/4 wysokości nori.
Na ryżu rozprowadzamy warstwę hummusu, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu. Układamy liście sałaty, rzodkiewki pokrojone w słupki, szczypiorek i całość zawijamy ciasno przy pomocy maty.
Rolki kroimy w kawałki o grubości 2 cm.
Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Podsumowanie przepisu
Potrzebne będą: bambusowa mata do sushi i ostry nóż.