1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Hummusowo - rzodkiewkowe sushi maki

FotoChannels
FotoChannels

Składniki
  • cukier
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy
  • chrzan wasabi
  • marynowany młody imbir
  • sezam czarny lub biały
  • szczypiorek
  • rzodkiewki
  • sałata
  • opakowanie hummusu
  • glony Nori 4 sztuki
  • ugotowany ryż do sushi 3 szklanki
Sposób przygotowania
Ugotowany wg przepisu na opakowaniu ryż doprawiamy octem ryżowym i cukrem, następnie studzimy. Nori kładziemy na macie, skrapiamy sosem sojowym i smarujemy górny brzeg nori chrzanem wasabi. Ryż układamy od dołu na grubość ok 1 cm, na 3/4 wysokości nori. Na ryżu rozprowadzamy warstwę hummusu, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu. Układamy liście sałaty, rzodkiewki pokrojone w słupki, szczypiorek i całość zawijamy ciasno przy pomocy maty. Rolki kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Podsumowanie przepisu
Potrzebne będą: bambusowa mata do sushi i ostry nóż.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze