Indyjskie curry

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 2 piersi z kurczaka, kolba świeżej kukurydzy, 100 g pieczarek, 2 duże marchewki, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, posiekana papryczka chili, 100 g zielonego groszku (może być mrożony), puszka kukurydzy, 2-cm korzeń świeżego imbiru, po 1/2 czerwonej, zielonej i pomarańczowej papryki, 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki, opakowanie kiełków z rzodkiewki albo z fasoli mung lub lucerny, po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, 3–4 łyżeczki curry, łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki oleju do smażenia. Czas przygotowania: 35 min

reklama

Mięso z kurczaka pokroić na grube kawałki. Cebule i czosnek pokroić drobno, kukurydzę poprzecznie na ok. 1–2-cm plastry, marchewkę, pieczarki w plastry, a paprykę na trójkątne kawałki. Posiekać drobno imbir. Rozgrzać w woku olej, wrzucić mięso i smażyć ok. 5–7 min, cały czas mieszając. Dodać cebulę, imbir, papryczkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 2 min. Wlać bulion, dołożyć pokrojoną paprykę, pieczarki, kukurydzę, groszek i curry. Dusić ok. 10 min, mieszając. Pod koniec dodać sól, pieprz, kiełki. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami wody, wlać do potrawy i wymieszać. Podawać z ryżem.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »