1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Indyk w sosie z leśnych grzybów i sera pleśniowego

Składniki: 800 g mięsa z piersi indyka 4-6 główek brukselki (w zależności od wielkości) 200 g mieszanych grzybów leśnych 50 ml żubrówki 1 cebula 1 marchewka wywar drobiowy 70-100 g sera pleśniowego (jak lubisz) 200ml śmietany 36% 200ml wywaru drobiowego 6 łyżek oleju roślinnego kilka listków szałwii garstka świeżego tymianku szczypta tłuczonego jałowca szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz

Indyka pokrój w większą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Skrop żubrówką i wymieszaj dokładnie. Cebulę i marchewkę posiekaj. Grzyby oczyść dokładnie wilgotną bawełnianą ściereczką kuchenną i nożem. Nie myj ich, aby nie pozbawiać wspaniałego aromatu. Pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaj zioła. Rozkrusz lub posiekaj ser. Brukselkę obierz liść po liściu i zblanszuj we wrzątku. Na oleju w ActiFry podsmaż lekko cebulę i marchew. Dodaj przyprawionego solą i pieprzem indyka. Smaż 5 minut. Dodaj grzyby. Po kolejnych 5 minutach dodaj pozostałe składniki, ale pozostaw brukselkę. Gdy sos trochę odparuje i wsiąknie w indyka dodaj brukselkę. Sos możesz zagęścić mąką kukurydzianą. Gdy lubisz więcej sosu w potrawach – składniki sosu przelej do rondelka, dodaj więcej wywaru i dokończ przygotowywanie sosu w rondelku. Danie możesz podawać z ziemniakami przygotowanymi również w ActiFry. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze