Jabłka i gruszki z krewetkami duszone w cydrze

Składniki na 4 porcje: 500 g krewetek, 250 g kwaśnych jabłek, 250 g słodko-winnych jabłek, 300 g gruszek,
250 ml cydru, 1/2 małej papryczki chili, 50 g masła, 4 ziarna kardamonu, 2–3 gwiazdki anyżu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 5 ziarenek pieprzu, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: 20 minut (dodatkowo godzina na macerowanie składników)

Posiekaną papryczkę chili, wyłuskane z ziaren nasiona kardamonu, anyż, kurkumę, pieprz, gałkę muszkatołową i kmin utrzeć w moździerzu. Wsypać do rozgrzanego woka, prażyć, aż zacznie dymić, włożyć rozmrożone krewetki i zostawić na chwilę w przyprawach, dodać masło i posiekane w drobną kostkę kwaśne jabłka. Trzymać pod przykryciem, aż się częściowo rozpadną. Wlać cydr oraz wrzucić winne jabłka i gruszki pokrojone w plasterki. Dusić, mieszając, 3–4 minuty. Odstawić na godzinę pod przykryciem,
by delikatne smaki się przegryzły. Podgrzać przed podaniem.

reklama

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »