Jabłko Adama

reklama

Składniki
  • jabłka 2 sztuki
  • pomarańcza czerwona tarocco 1 sztuka
  • rodzynki 20 gr
  • masło 10 gr
  • rum 10 ml
  • białe wino wytrawne 70 ml
  • cukier 50 gr
  • wanilia w lasce 1/4
  • imbir szczypta
  • cynamon szczypta
Sposób przygotowania

Krok 1 : Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie,aromatyzowanej rumem – czas 20 minut.

Krok 2: Skórkę z pomarańczy i pomarańczę pokroić na drobną kostkę.Smażyć na 1

łyżce masła. W połowie smażenia dodać 1 łyżkę cukru i smażyć aż wyparuje sok,

mieszając dość często.

Krok 3: Smażoną pomarańczę połaczyć z odciśniętymi z wody rodzynkami.

Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Chroni ona spód

jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia. Wydrążyć gniazda

nasienne z jabłek.

Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało.

Krok 4: Do środka jabłka wożyć po „listku” masła. Wypełnić

pomarańczowo-rodzynkową masą.

Krok 5: Jabłka włożyć do foremki do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i

imbirem. Polać białym winem. Do foremki włożyć kawałek laski wanili i plasterek

pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180

stopni na pół godziny.

Krok 6: Wyjąć jabłka z piekarnika. Soku, który się wytworzył podczas pieczenia

jabłek w foremce nie wylewamy, wręcz przeciwnie wlewamy go na patelnie i na

dużym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy go do lukrowej konsystencji.

Krok 7 : Tak przygotowany lukier nakładamy na talerz (1-2 łyżki).Na niego

położyć upieczone jabłko, polewamy go jeszcze 1 łyżką tego samego lukru. Można

podawać z łyżką bitej śmietany.

Podsumowanie przepisu

To przepis wyróżniony w naszym konkursie „Przez żołądek do serca” – jego autorką jest pani Iwona Drwal.