(7 porcji)
500 g mielonej jagnięcinę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
½ drobno posiekanej cebuli
1 posiekana papryczka chilli
1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
½ łyżki mielonych nasion kuminu
½ łyżki mielonych nasion kozieradki
1 żółtko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
200 ml jogurtu grackiego lub bałkańskiego
Sól i pieprz
Patyczki do szaszłyków
Jogurt mieszamy z miętą, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. W misce mieszamy mięso z przesmażona cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby aromaty przypraw się połączyły. Następnie formujemy kofty nabijamy na patyczki i smażymy. Przed sylwestrową imprezą kofty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podgrzewamy. Podajemy ze schłodzonym dipem jogurtowym i cytryną.