Składniki
- jagnięcina pokrojona w kawałki 600 g
- jogurt naturalny 200 ml
- starty korzeń imbiru 1 łyżeczka
- posiekana papryczka chili 1/2 łyżeczki
- posiekany czosnek 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczka
- sproszkowane nasiona kuminu 1 łyżeczka
- sproszkowane nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- natka kolendry 1 garść
- nasiona kozieradki sproszkowane 1/2 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- olej słonecznikowy lub klarowane masło 2 łyżki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wkładamy mięso i marynujemy przez kolejne 3 godziny.
Nabitą na szpikulce jagnięcinę kładziemy na ruszcie. Grillujemy po 5 - 7 minut z każdej strony. Jagnięcina piecze się szybko. Aby wydobyć z mięsa cały smak - trzeba uważać, aby mięso na grillu nie wyschło.Podsumowanie przepisu
Do szaszłyków tikka możemy wykorzystać także kurczaka lub wieprzowinę, choć nic zastąpi smaku grillowanej jagnięciny.