Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jagnięce szaszłyki tikka z rusztu

Składniki:

  • jagnięcina pokrojona w kawałki 600 g
  • jogurt naturalny 200 ml
  • starty korzeń imbiru 1 łyżeczka
  • posiekana papryczka chili 1/2 łyżeczki
  • posiekany czosnek 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczka
  • sproszkowane nasiona kuminu 1 łyżeczka
  • sproszkowane nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • natka kolendry 1 garść
  • nasiona kozieradki sproszkowane 1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • olej słonecznikowy lub klarowane masło 2 łyżki

30 lipca 2012 Przepisy Monika Stachura

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wkładamy mięso i marynujemy przez kolejne 3 godziny. Nabitą na szpikulce jagnięcinę kładziemy na ruszcie. Grillujemy po 5 - 7 minut z każdej strony. Jagnięcina piecze się szybko. Aby wydobyć z mięsa cały smak - trzeba uważać, aby mięso na grillu nie wyschło.

Podsumowanie

Do szaszłyków tikka możemy wykorzystać także kurczaka lub wieprzowinę, choć nic zastąpi smaku grillowanej jagnięciny.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI