Jagnięce szaszłyki tikka z rusztu

Składniki
  • jagnięcina pokrojona w kawałki 600 g
  • jogurt naturalny 200 ml
  • starty korzeń imbiru 1 łyżeczka
  • posiekana papryczka chili 1/2 łyżeczki
  • posiekany czosnek 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczka
  • sproszkowane nasiona kuminu 1 łyżeczka
  • sproszkowane nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • natka kolendry 1 garść
  • nasiona kozieradki sproszkowane 1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • olej słonecznikowy lub klarowane masło 2 łyżki
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wkładamy mięso i marynujemy przez kolejne 3 godziny.

Nabitą na szpikulce jagnięcinę kładziemy na ruszcie. Grillujemy po 5 – 7 minut z każdej strony. Jagnięcina piecze się szybko. Aby wydobyć z mięsa cały smak – trzeba uważać, aby mięso na grillu nie wyschło.

Podsumowanie przepisu

Do szaszłyków tikka możemy wykorzystać także kurczaka lub wieprzowinę, choć nic zastąpi smaku grillowanej jagnięciny.

Otrzymujesz tę wiadomość ponieważ Twój adres został zapisany w naszej bazie osób zainteresowanych informacjami z Wydawnictwa Zwierciadło. aby nie otrzymywać wiadomości z grupy mailingowej Zwierciadlo.pl, wypisz się z niej, odwiedzając ten link