1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jagnięcina zapiekana w szynce z szafranowym gratin i sosem naturalnym z dodatkiem klarowanego masła

Składniki
  • Kotlety jagnięce 750 g
  • Rozmaryn 10 g
  • Szałwia 10 g
  • Czosnek 10 g
  • Oliwa 20 g
  • Szynka serrano 120 g
  • Czerwone wino wytrawne 100 g
  • Ziemniaki 200 g
  • Marchew młoda 200 g
  • Seler młody 200 g
  • Sliwki suszone 40 g
  • Śmietanka 30 % 150 g
  • Ser żółty twardy 100 g
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir
  • Szafran
Sposób przygotowania
Kotlety jagnięce umyj oczyść i zamarynuj w marynacie z oliwy, czosnku, rozmarynu i szałwii. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 4 godziny. Obrane ziemniaki, marchew i seler pokrój na plastry i przełóż całość do formy do pasztetów. Następnie wymieszaj śmietankę ze śliwkami suszonymi, tartą gałką muszkatołową, imbirem i szafranem. Przelej do formy z warzywami. Zapiecz w piekarniku, w temperaturze 185 C, przez około 35 minut. Zamarynowane kotlety jagnięce smaż na ostrym ogniu przez około 8 minut, podlewając wytrawnym czerwonym winem. Poporcjonowane usmażone kotlety zawiń w plastry szynki serrano i zapiecz przez 6 minut w 185 C. Serwuj z gratin warzywnym, ziołami świeżymi i naturalnym sosem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze