Składniki
- Kotlety jagnięce 750 g
- Rozmaryn 10 g
- Szałwia 10 g
- Czosnek 10 g
- Oliwa 20 g
- Szynka serrano 120 g
- Czerwone wino wytrawne 100 g
- Ziemniaki 200 g
- Marchew młoda 200 g
- Seler młody 200 g
- Sliwki suszone 40 g
- Śmietanka 30 % 150 g
- Ser żółty twardy 100 g
- Gałka muszkatołowa
- Imbir
- Szafran
Sposób przygotowania
Kotlety jagnięce umyj oczyść i zamarynuj w marynacie z oliwy, czosnku, rozmarynu i szałwii. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 4 godziny. Obrane ziemniaki, marchew i seler pokrój na plastry i przełóż całość do formy do pasztetów. Następnie wymieszaj śmietankę ze śliwkami suszonymi, tartą gałką muszkatołową, imbirem i szafranem. Przelej do formy z warzywami. Zapiecz w piekarniku, w temperaturze 185 C, przez około 35 minut. Zamarynowane kotlety jagnięce smaż na ostrym ogniu przez około 8 minut, podlewając wytrawnym czerwonym winem. Poporcjonowane usmażone kotlety zawiń w plastry szynki serrano i zapiecz przez 6 minut w 185 C. Serwuj z gratin warzywnym, ziołami świeżymi i naturalnym sosem.