Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
20 stycznia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Jagnięcy kotlet w miodowej skorupce

Składniki na 4 porcje: 800–1000 g kotleta jagnięcego z kością, 2 ząbki czosnku, 5–7 łyżek oliwy, 2 pęczki świeżego tymianku, 4–5 łyżek miodu (najlepiej gryczanego), sól, pieprz. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie.

Pokroić kotlet wzdłuż kości, tak by powstały nieduże porcje. Mięso umyć, osuszyć. Rozetrzeć czosnek z solą, dodać pieprz, oliwę i posiekany tymianek. Jagnięcinę dokładnie zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, w której się moczyło, i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż stanie się miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości.

Na 10–15 min przed końcem pieczenia polać je miodem. Po wyjęciu, aby jagnięcina nie wysychała, można przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI