Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
20 stycznia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Jagnięcy kotlet w miodowej skorupce

Składniki na 4 porcje: 800–1000 g kotleta jagnięcego z kością, 2 ząbki czosnku, 5–7 łyżek oliwy, 2 pęczki świeżego tymianku, 4–5 łyżek miodu (najlepiej gryczanego), sól, pieprz. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie.

Pokroić kotlet wzdłuż kości, tak by powstały nieduże porcje. Mięso umyć, osuszyć. Rozetrzeć czosnek z solą, dodać pieprz, oliwę i posiekany tymianek. Jagnięcinę dokładnie zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, w której się moczyło, i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż stanie się miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości.

Na 10–15 min przed końcem pieczenia polać je miodem. Po wyjęciu, aby jagnięcina nie wysychała, można przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia.


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI