Jajecznica z warzywami

123rf.com

 Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnik śniadanie pomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe i nieprzyjemne ataki głodu. Dodatkowo pomoże nam ono osiągnąć pełnię naszych możliwości intelektualnych oraz sił fizycznych.
Wszyscy wiemy, dlaczego regularne jedzenie śniadań jest tak ważne, jednak często brakuje nam pomysłów na szybkie i pożywne posiłki. Oto przepis na jajecznicę z warzywami przygotowany przez dietetyczkę Zuzannę Antecką, ekspertkę kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”. Pamiętajmy również, by w ciągu dnia spożywać 4-5 posiłków nie rzadziej niż co 4 godziny, ponieważ dłuższe odstępy czasowe mogą spowodować pogorszenie koncentracji, spadek energii i nastroju.

reklama

Składniki

4 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
½ pęczka szczypiorku
2 pieczarki
½ czerwonej papryki
½ cebuli
1 łyżka startego żółtego sera
3-4 kromki pieczywa
2 ogórki kiszone

Dodatkowo: 1 szklanka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania

Cebulę, paprykę i pieczarki drobno pokrój. Najpierw na patelni na odrobinie oleju podduś cebulę i paprykę, potem dodaj pieczarki – poczekaj, aż cała woda odparuje. W tym czasie posiekaj szczypiorek oraz w misce rozkłóć jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek już odparuje zmniejsz ogień, wrzuć szczypiorek i wlej masę jajeczną. Ciągle mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec posyp startym żółtym serem. Podawaj z ogórkiem, świeżym pieczywem i sokiem.