Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Jajka po benedyktyńsku


1 stycznia 2013 Przepisy Piotr Bruś-Klepacki
(4 porcje) 4 świeże jajka 1,5 litra wody 200 ml octu winnego Sos holenderski: 200 g masła 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 3 żółtka Sól i pieprz

Wodę zagotowujemy. Zmniejszamy ogień aby nie wrzała. Dodajemy ocet. Jajka rozbijamy i wkładamy pojedynczo, delikatnie obracając je łyżką. Jajka gotujemy 3 minuty. W misce ucieramy żółtka z solą i pieprzem. W rondelku zagotowujemy sok z cytryny i ocet. Następnie dodajemy  do jajek, cały czas ucierając. Masło wkładamy do rondla i rozpuszczamy, po czym bardzo powoli dodajemy do jajek z octem i sokiem z cytryny. Im wolniej będziemy dolewać masło tym sos wyjdzie gładszy. Jajka po benedyktyńsku najlepiej smakują z grzanką, chrupiącym bekonem i świeżą sałatą.  




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI