Jak gotować makaron?

Makaron jest powszechny w polskim menu. Pojawia się na ostro, na słodko, z sosem, z farszem, w zupie … Pomysłów na dania z makaronem jest bez liku. Ale czy na pewno wiemy, jak go ugotować? Oto kilka zasad, których warto się trzymać:
1. Makaron zawsze powinien być gotowany w dużym garnku z odpowiednią ilością wody – na każde 100g potrzebny jest co najmniej litr. Wszystko po to, by nie posklejał się podczas gotowania, równomiernie się ugotował, a także żeby łatwiej było go po prostu mieszać.

2. Makaron należy gotować na półmiękko, czyli al dente. Ma on znacznie więcej właściwości niż rozgotowana breja. Po pierwsze, smakuje o niebo lepiej. Po drugie, dłużej się trawi, co nie tylko sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, ale też korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi.

3. Wbrew powszechnej opinii rzucanie makaronem o ścianę, by sprawdzić czy się klei, nie jest najlepszym sposobem na sprawdzenie jego stopnia ugotowania.

4. Czasem makaron trzeba gotować nieco krócej. Dotyczy to sytuacji, w której planujemy połączyć go z gorącym sosem. Nieco twardy makaron spokojnie przejdzie w stan al dente już wspólnie z resztą składników

5. Nigdy nie należy zalewać makaronu sosem. To makaron dodajemy do sosu.

6. Zimną wodą przelewa się tylko makaron, który planujemy wykorzystać do sałatki.
mat. pras. Czanieckie Makarony Sp. z o.o.