1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jak pachnie grecka Wielkanoc?

Wielkanoc w kościele prawosławnym, w tym w Grecji, obchodzona zgodnie z kalendarzem juliańskim, co parę lat pokrywa się z Wielkanocą w kościele katolickim. Wg Travelpalnet.pl, największego pośrednika biur podróży, to właśnie Grecja jest w tym roku najczęściej wybierana przez Polaków jako cel zagranicznych wyjazdów. Jeśli jednak nie mamy w planach odwiedzenia tego kraju podczas nadchodzących świąt, poznajmy tradycyjne greckie wypieki wielkanocne.|Wielkanoc w kościele prawosławnym, w tym w Grecji, obchodzona zgodnie z kalendarzem juliańskim, co parę lat pokrywa się z Wielkanocą w kościele katolickim. Wg Travelpalnet.pl, największego pośrednika biur podróży, to właśnie Grecja jest w tym roku najczęściej wybierana przez Polaków jako cel zagranicznych wyjazdów. Jeśli jednak nie mamy w planach odwiedzenia tego kraju podczas nadchodzących świąt, poznajmy tradycyjne greckie wypieki wielkanocne.

Grecka Wielkanoc migocze zapalonymi świecami, niesionymi do domów o północy zaraz po Anastasi (Mszy Rezurekcyjnej), pachnie pieczonym jagnięciem, słychać trzaskanie skorupek, rozbijanych podczas Tsougrisma – gry pisankami. Dla Greków to najważniejsze święto religijne, obchodzone z śródziemnomorskim przytupem, okazja do wielogodzinnych spotkań rodzinnych, wspólnego śpiewania i tańca, czas celebrowania radości z jedzenia i, jakżeby inaczej, czas tradycyjnych wypieków. Ciasteczka maślane w greckim stylu Nieodłączną częścią greckiej Wielkanocy są koulouri: maślane precle z nutą wanilii i pomarańczy, okrągłe, zaplatane lub skręcane, posypane ziarnem sezamu, oprószone cynamonem, a wersji dla dorosłych, z paroma kroplami greckiego alkoholu anyżkowego –  ouzo. Wypieka się je tradycyjnie w Wielką Sobotę i chowa przed żądnymi smakołyków dziećmi do metalowych puszek.  Ich sekretem jest lekko dostrzegalny smak cytrusa i dobrze wyrobione ciasto. Przygotowanie samego ciasta zajmuje ok. 30 minut, a pieczenie ok. 15 minut. Ciasto:

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 6 szklanek mąki
Glazura:
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i w oddzielnej misce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Osobno ucieramy masło przez 5 minut, dodajemy cukier i dalej ucieramy od 5 do 7 minut. Następnie dodajemy jajka, dolewamy sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wyrabiamy, aż nabierze sprężystości i będzie ładnie odchodzić od brzegów miski. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Kolejnym krokiem jest nadanie kształtu naszym preclom – wałeczki ciasta skręcamy w kółka, ósemki lub ślimaki i układamy na natłuszczonej masłem formie. Osobno ubijamy jajko z mlekiem i smarujemy wierzch precli, by nadać im blasku. Pieczemy przez ok. 15 minut lub gdy staną się złotobrązowe. Chlebek z jajkiem wielkanocnym Kolejnym przysmakiem typowym dla tego czasu jest Tsoureki, czyli grecki chlebek wielkanocny. To odmiana chałki, puszystego, lekko słodkiego ciasta w kształcie wieńca. Piecze się je tradycyjnie w Wielki Czwartek, a w środku ciasta umieszcza się barwione jajko – Kokkina Avga. Ten niezwykle malowniczy wypiek początkowo wymagał dwóch składników: mastyksu i mahlabu, niedostępnych na naszym rynku, ale nadających mu niezwykły posmak. W ostatnim czasie tsoureki z wanilią, stały się jednak najbardziej popularne. Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
  • 1 kg mąki
  • 5 jajek + 1 do smarowania
  • 250 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 180 g cukru
  • 1 wanilia
  • 1 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 10 g soli
  • płatki migdałowe lub sezam do posypania
Pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka i drożdży z jedną łyżką cukru oraz 100 g maki. Odstawiamy to w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy roztopioną margarynę z resztą cukru, jajkami, szczyptą soli, startą skórką pomarańczy i wanilią. Po wymieszaniu dodajemy nasz zaczyn drożdżowy oraz resztę mąki i zagniatamy. Sekretem udanego tsoureki jest dobrze wyrobione, spójne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Po zagnieceniu pozwalamy mu wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i formujemy wieniec. Tak przygotowane ciasto powinno jeszcze rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 15 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Nasz chlebek przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy płatkami migdałów. Do każdego zawiniętego ciasta wkładamy wcześniej ugotowane i zabarwione jajko. Pieczemy przez około 40 minut. Kalo Pascha! Dobrej Wielkanocy! Źródło: Travelplanet.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze