Jesienna zupa z jarmużem i boczniakami

fot. Anna Kamińska

Jesień – poza zazwyczaj kiepską pogodą  i wachlarzem infekcji – obdarza nasz geograficzny rejon warzywnymi plonami. I tylko dlatego lubię ten czas, kiedy lato pozostaje wspomnieniem, a za oknem coraz bardziej smutno…

reklama

Wyprawiam się na wieś i przywożę kosze jesiennych warzyw. Dorzucam parę dodatkowych składników i cieszę się nieskomplikowanym, acz pysznym posiłkiem. Do takich dań należą zupy, które cenię nad wyraz. Dają mnóstwo możliwości smakowych i łączą w sobie niekiedy nieoczywiste składniki. Jest ciekawie i pysznie!
Składniki
świeże gałązki jarmużu 2
świeże boczniaki 100 g
ziemniaki 2
marchew 1
szalotka 1
świeży koper 2 gałązki
woda 500 ml
oliwa 2 łyżki
sól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Liście jarmużu odrywamy od gałązek. Ziemniaki, marchew i szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy ziemniaki, marchew i szalotkę. Podsmażamy, mieszając łyżką ok. 5 minut. Zalewamy warzywa wodą, dosypujemy sól i pieprz i gotujemy 15 minut. Dodajemy liście jarmużu i pokrojone w paski boczniaki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i posypujemy koprem.