Jesień dostarcza nam wielu wspaniałych smaków: grzybów, dyni, cukinii, papryk, gruszek czy jabłek. Warto korzystać z tych sezonowych smakołyków.
Pomysł na jesienne danie z dodatkiem jabłek, przygotował Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński.
Składniki
1 l wody
200 ml octu
100 g cukru
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz w ziarnkach
0,5 kg białej cebuli
200 g marchewki
5 płatów śledziowych
kilka łyżek oleju
25 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
400 g jabłek
100 g masła
200 ml śmietany 36%
0,5 kg ziemniaków
kilka listków roszpunkiSposób przygotowania
Przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i czarnego pieprzu. Dodajemy do niej 300 g białej cebuli pokrojonej w piórka oraz marchewkę pokrojoną w grube plastry. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, a następnie studzimy.
- Płaty śledziowe czyścimy, solimy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na oleju na złoty kolor. Do zimnej zalewy wkładamy usmażone śledzie i zostawiamy na noc w lodówce.
200 g jabłek kroimy w cienkie plastry, oprószamy cukrem pudrem i suszymy w suszarce do owoców lub w piekarniku (na papierze do pieczenia, przez ok. 1-2 godziny, w temperaturze 100-150 stopni C, z włączonym termoobiegiem). Drugą część jabłek (200 g) obieramy, wydrążamy z nich nasiona i kroimy na ok. 3-4 cm kawałki. 200 g białej cebuli kroimy w piórka i podsmażamy razem z jabłkami na maśle, a następnie podlewamy śmietaną 36% i dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą). Kiedy jabłka i cebula są już miękkie mielimy je w termomixie na gładko, lub miksujemy i przecieramy przez sito, tworząc w ten sposób mus jabłkowy. Doprawiamy solą do smaku, studzimy i przekładamy do miseczki. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na 4-5 cm cząstki i podsmażamy na złoty kolor na oleju z masłem, a następnie solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy kawałki śledzia, robimy kropki z musu jabłkowego i śmietany, dekorujemy potrawę liśćmi roszponki, marchewką z zalewy, suszonym jabłkiem, a opcjonalnie także świeżym, pokrojonym w słupki. Podajemy razem ze smażonymi ziemniakami.