JOHANNISBEEREIS Tyrolskie sezonowe lody

1, i 1/4 l dojrzałych, czarnych lub czerwonych porzeczek,
2 szklanki wody albo wina,
1/2 łyżki stołowe bezsmakowej żelatyny,
1/4 szklanki zimnej wody,
1 szklanka cukru,
białe wino do smaku (jeśli jagody będą gotowane w wodzie)

Porzeczki umyć i ostrożnie przebrać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 5-7 minut w 2 szklankach wody albo wina ((do czasu gdy jagody będą wystarczająco miękkie aby można je rozetrzeć). Odcedzić przez sito. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklance zimnej wody i trzymać nad ciepłą wodą do całkowitego rozpuszczenia. Zmieszać puree z porzeczek z cukrem, doprowadzić do wrzenia gotując na wolnym ogniu, mieszając co jaki czas aż zgęstnieje. Doprawić winem. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Masę należy ostudzić a następnie wylać do pojemnika do schłodzenia i kiedy stężeje – umieścić w zamrażarce. Kiedy masa zesztywnieje, ale nie zamarznie, czas na ubijanie. Następnie lody należy ponownie wstawić do zamrażalki i mrozić do czasu aż stwardnieją. Więcej informacji na: www.stubai.at

reklama