Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Paweł Słomczyński
20 grudnia 2010 in Przepisy by Robert-Sowa

Kaczka faszerowana z boczkiem i wątróbką drobiową

Składniki dla 4 osób: 1 kaczka; 200 g podudzi z indyka ze skórą; 2 namoczone w mleku kajzerki; 1 pokrojona w kostkę cebula; 5 pokrojonych w kostkę plasterków boczku ; 100 g oczyszczonej i namoczonej w mleku wątróbki drobiowej; 1 mały pęczek natki pietruszki; 2 jajka; 1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego Prymat; 1 opakowanie przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat; Majeranek Prymat do smaku.

Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie przyprawą do drobiu po myśliwsku i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę i boczek, wystudzić. Wątróbki sparzyć, wystudzić i pokroić w kostkę.

Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.

Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę, ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160°C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym. 


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI