Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
15 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Kaczka pieczona z krwawnikiem

Składniki na 4 porcje: 4 udka z dzikiej kaczki lub bażanta, ewentualnie perliczki 100 g drobnych grzybków (np. opieńków); 3 łyżki oleju rzepakowego; 3 łyżeczki posiekanych listków krwawnika; 1 łyżeczka posiekanej macierzanki; 1 pęczek świeżej macierzanki; 3 kwiatostany krwawnika; 2 szklanki bulionu. (Czas przygotowania: 4 godziny wraz ze schładzaniem)

Sposób przyrządzenia: Umyć skórę na udkach, ponacinać ją, posolić i oprószyć pieprzem. Obficie posypać posiekaną macierzanką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Olej rozgrzać na patelni lub w rondlu o grubym dnie. Schłodzone udka smażyć tak długo aż skóra zbrązowieje i zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodać bulion, posiekane listki krwawnika i grzybki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 60 minut.

Wyłożyć na półmisek pełen aromatycznych ziół. Udekorować kwiatami krwawnika.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI