Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
15 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Kaczka pieczona z krwawnikiem

Składniki na 4 porcje: 4 udka z dzikiej kaczki lub bażanta, ewentualnie perliczki 100 g drobnych grzybków (np. opieńków); 3 łyżki oleju rzepakowego; 3 łyżeczki posiekanych listków krwawnika; 1 łyżeczka posiekanej macierzanki; 1 pęczek świeżej macierzanki; 3 kwiatostany krwawnika; 2 szklanki bulionu. (Czas przygotowania: 4 godziny wraz ze schładzaniem)

Sposób przyrządzenia: Umyć skórę na udkach, ponacinać ją, posolić i oprószyć pieprzem. Obficie posypać posiekaną macierzanką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Olej rozgrzać na patelni lub w rondlu o grubym dnie. Schłodzone udka smażyć tak długo aż skóra zbrązowieje i zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodać bulion, posiekane listki krwawnika i grzybki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 60 minut.

Wyłożyć na półmisek pełen aromatycznych ziół. Udekorować kwiatami krwawnika.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI