Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Przepis na kalmary na Walentynki

Składniki:

4 tuby kalmarów
mąka
1 jajko
bułka tarta
sok z cytryny
olej

Sos do kalmarów - cytrynowe aioli
5 ząbków czosnku
żółtko
200 ml oliwy
sok z cytryny do smaku
biały pieprz
sól
odrobina wody na koniec

11 lutego 2016 Przepisy redakcja
Coast to Coast
Nie od dziś wiadomo, że droga do serca prowadzi przez żołądek. Nastrojowa kolacja restauracji, a może wspólne gotowanie w domu? Bez względu na miejsce warto zadbać o menu, które pobudzi wszystkie zmysły. Dobrym pomysłem są dania z owoców morza, którym przypisywana jest moc afrodyzjaków.

W walentynkowym menu nie może zabraknąć składników, które zwiększają libido i wyostrzają zmysły, czyli afrodyzjaków. Swoją nazwę zawdzięczają mitycznej bogini miłości i piękna Afrodycie, a pierwsze przepisy na miłosne eliksiry pochodzą z II tysiąclecia p.n.e. Obecnie naturalne afrodyzjaki znajdują doskonałe zastosowanie w kuchni. Jednym z najsilniej działających są owoce morza, których nie brakuje w śródziemnomorskich daniach. Opinię tę zyskały dzięki wysokiej zawartości cynku, nazywanego pierwiastkiem miłości, a także obecności selenu, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nieprzypadkowo Afrodyta tuż przed miłosnymi nocami jadała kalmary, krewetki czy małże.

Według Pawła Barszczaka, szefa kuchni warszawskich restauracji Coast to Coast oraz Eat&Meet, w walentynkowy wieczór świetnie sprawdzą się hiszpańskie tapas. „Większość z nich bazuje na owocach morza, które uważane są za afrodyzjaki. Dodatkowo, zgodnie z tradycją przekąski te powinno się jadać wspólnie z jednego talerza, co doskonale wpisuje się w klimat walentynek”, podpowiada.

Tym którzy nie mają jeszcze pomysłu na kolację z ukochaną osobą polecamy doskonałe danie z menu Coast to Coast – kalamari fritti z cytrynowym aioli. Możecie spróbować go w restauracji lub przyrządzić samemu w domu. Szef kuchni zdradza przepis na kalmary w hiszpańskim stylu.


Sposób przygotowania:

Tuby kalmarów osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w cienkie paski i wywinąć. Krążki kalmarów skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krążki kalmarów smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotowanie sosu: Do miski wrzucamy żółtko, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Małym strumieniem wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Gdy wlejemy całą oliwę, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy odrobinę wody, dzięki czemu sos zyska aksamitną konsystencję. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI