Kanapka z wiosennym dorszem skrei i karmelizowanym jabłkiem

fot.Anna Kamińska

Już jest! Rozszalała się słońcem, zielonymi listkami i kwiatami najpiękniejszymi tylko teraz.
Uwielbiam taki stan rzeczy.

reklama

Zachwycam się każdym chwastem wyrosłym z chłodnej jeszcze ziemi. Podziwiam determinację, z jaką przebijają się do życia. Jak ciągną do słońca.
Moje yorki na nowo wygrzewają się na tarasie. Sroki kradną patyczki na gniazda, a koty uskuteczniają swoje zaloty.
W kuchni panuje niejaka lekkość i  pęd ku bezmięsnym posiłkom. I oczekiwanie na ocean zieloności. Wiosna, proszę Państwa!
Składniki
bagietka  na zakwasie
dorsz skrei po 150 g na jedną kanapkę
mąka kukurydziana 2 łyżki
oliwa EV 3 – 4 łyżki
jabłko 1 sztuka
miód 1 łyżka
listki zielonego groszku 50 g
kapary 1 łyżka
sól morska i pieprz
sos majonezowo – musztardowy, po 1 łyżce na kanapkę (majonez 3 łyżki, musztarda 1 łyżka, miód 1 łyżka, świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki – wszystkie składniki łączymy i odstawiamy do lodówki, aby się dobrze połączyły)
Sposób przygotowania
Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Trzymamy w cieple. Na drugiej patelni karmelizujemy plasterki jabłka ( ze skórką) – smażymy je na miodzie. Bagietkę pokrojoną na porcje i skropioną oliwą opiekamy w piekarniku .
Na każdej połówce bułki układamy porcję sosu, kapary, dorsza, plaster jabłka i listki groszku. Przykrywamy drugą połową bułki.