Kanapki z pastą z zielonego groszku

Sandra

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to ono dostarcza organizmowi potrzebnej energii, dzięki której mamy chęć do działania od samego rana. Poranny posiłek powinien być urozmaicony i składać się z wartościowych produktów. 
Podstawą pysznego zdrowego śniadania są produkty zbożowe zawierające błonnik, czyli pieczywo w połączeniu z pełnymi witamin warzywami.

reklama

 

Składniki

400 g zielonego groszku z puszki marki Sandra
50 g ziaren słonecznika
1 ząbek czosnku
10 listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
½ startej skórki z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz  
4 kromki świeżego, żytniego chleba

Sposób przygotowania

Odcedzony groszek przekładamy do głębokiej miski. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przez około 10 minut ziarna słonecznika, które dorzucamy do groszku. Następnie dodajemy listki mięty, oliwę, jeden posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Pastę podajemy na żytnim pieczywie, dekorujemy ją świeżymi listkami mięty i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.