Karp według Łukasza Konika

Łukasz konik postanowił podzielić się z nami swoimi wspomnieniami wigilijnymi i ulubionym przepisem świątecznym:
Wigilijne smaki, jakie udało mi się zapamiętać z dzieciństwa, to przede wszystkim smażone karpie w klarowanym maśle z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Delikatny, rozpływający się w ustach smak ryby.

reklama

Pamiętam jeszcze puszysty sernik z bakaliami mojej babci. Niestety dzisiaj jest już trudno zrobić taki sam, jaki kiedyś.

 

Przepis Łukasza Konika na KARPIA

2 filety z karpia po 200 g (najlepszy z Milicza)

1 cebula duża

2 żabki czosnku

sól

świeżo zmielony pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

masło klarowane około 400g

 

filety karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Pozostawiamy tak na minimum 12 h.

Następnie rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy karpie, aż uzyskają złoty kolor.