Łukasz konik postanowił podzielić się z nami swoimi wspomnieniami wigilijnymi i ulubionym przepisem świątecznym:
Wigilijne smaki, jakie udało mi się zapamiętać z dzieciństwa, to przede wszystkim smażone karpie w klarowanym maśle z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Delikatny, rozpływający się w ustach smak ryby.
Pamiętam jeszcze puszysty sernik z bakaliami mojej babci. Niestety dzisiaj jest już trudno zrobić taki sam, jaki kiedyś.
Przepis Łukasza Konika na KARPIA
2 filety z karpia po 200 g (najlepszy z Milicza)
1 cebula duża
2 żabki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
masło klarowane około 400g
filety karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Pozostawiamy tak na minimum 12 h.
Następnie rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy karpie, aż uzyskają złoty kolor.