Kasza jaglana z brzoskwiniami i szałwią

kasza_jaglana_Swedeponic

reklama

Składniki
  • kasza jaglana 200 g (1 szklanka)
  • brzoskwinie 2 szt
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  • masło 20 g
  • słonecznik 100 g pestek
  • świeża szałwia kilka listków
  • sok jabłkowy 250 ml
  • woda 250 ml
Sposób przygotowania

Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić  opłukana wcześniej kaszę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając.

Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić do niego kilka listków świeżej szałwi i brzoskwinie. Przesmażyć je delikatnie. Dodać brązowy cukier i smażyć aż się delikatnie skarmelizują. Brzoskwinie i szałwię ułożyć na kaszy, polać sosem który wytworzy się w trakcie smażenia, obsypać prażonymi pestkami słonecznika.

Podsumowanie przepisu

 

Przepis stworzony dla Swedeponic