Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kawa na zimę. Chili Latte ze Strefy Restauracja & Bar

Składniki:

  • 75 ml kawy średnio mocnej
  • kakao deserowe
  • woda lub mleko do przygotowania kakao
  • chili chili
  • listek mięty lub miętowa posypka

19 stycznia 2015 Newsfood, Przepisy Monika Stachura
123rf.com
Mieszkańcy Ziemi rocznie wypijają 400 miliardów filiżanek kawy. Każdy z nas ma ulubione sposoby przyrządzania tego napoju. Jakie dodatki najlepiej sprawdza się zimą?

„Zima to czas, kiedy warto zaopatrzyć się w coś, co pomoże nam zrekompensować sobie brak słońca. Dobrze przyrządzona kawa jest fantastycznym na to sposobem” – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w Strefa Restauracja&Bar. – „Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy przyrządzić rozgrzewającą kawę „na szybko”, wystarczy, że wrzucimy do niej odrobinę startej skórki z pomarańczy lub kawałek skórki mandarynki. W przypadku, kiedy mamy możliwość zaszycia się w domu z dobrą książką i filiżanką cudownie pachnącego wywaru polecam pokuszenie się o wypróbowanie bardziej złożonych kompozycji.”

Chili Latte

Sposób przygotowania:

  • Kawę wlej do wysokiej szklanki.
  • Przygotuj kakao według instrukcji na torebce, wlej do kawy. Dodaj chili.
  • Napój udekoruj listkiem mięty lub miętową posypką.
  • Chili Latte można podawać jako ciepłą kawę, ale także w wersji mrożonej – wystarczy schłodzić napój, a przed podaniem dodać do niego kruszony lód.

POLECANE KSIĄŻKI