Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Klasyczne roladki wołowe z żurawiną


27 września 2012 Przepisy redakcja

Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

  1. Steki myjemy i suszymy. Ogórki kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki.
  2. Steki smarujemy musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy 3 plasterki boczku. Na jedną końcówkę steka nakładamy 2/3 kawałków cebuli, ogórki oraz posiekane żurawiny. Stek zwijamy mocno w roladkę i przebijamy patyczkiem do rolad lub szaszłyków. Jeszcze raz doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i pieczemy w nim roladki, co jakiś czas odwracając. Dodajemy pozostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, a następnie zalewamy 500 ml wywaru warzywnego. Przykrywamy i dusimy około 40 minut.
  4. Po 40 minutach dodajemy pozostały wywar, żurawiny, pistacje i czerwone wino i dusimy kolejne 40 minut. W międzyczasie myjemy tymianek i odrywamy listki od gałązki.
  5. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, dodajemy gorące mleko oraz masło, ugniatamy, a następnie przyprawiamy gałką muszkatołową.
  6. Rolady wyjmujemy z sosu. Do sosu dodajemy zagęstnik, po czym ponownie wkładamy rolady. Dekorujemy tymiankiem. Podajemy z ziemniaczanym puree. 

Podsumowanie

Roladki:
  • 4 steki wołowe ( około 200 gr każdy)
  • 2 ogórki konserwowe ( około 30 gr każdy)
  • 3 cebule
  • 2 łyżki musztardy ( średnio-ostrej)
  • sól, pieprz
  • 12 plasterków boczku ( około 120 gr)
  • 50 gr posiekanych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 1 łyżka sklarowanego masła
Sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 100 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 25 gr pistacji
  • pół pęczka tymianku
  • 1-2 łyżki zagęstnika do sosów

Puree ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • odrobina gałki muszkatołowej

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI