Psychologia Zakupy w internecie działają jak szybki poprawiacz nastroju. Kiedy scrollowanie produktów staje się uzależnieniem?
Psychologia Chcesz wsłuchać się w swoją intuicję? Najpierw zatrzymaj się na chwilę i wycisz umysł. Felieton Matyldy Gerber
Spotkania „Mówią, że miłość jest ślepa. Nic nie poradzę: Kocham Neapol!” Bartek Kieżun zaprasza na kawę do miasta u podnóży Wezuwiusza
Spotkania Céline Dion olśniewa na okładce francuskiego „Vogue’a”. Gwiazda opowiedziała o swojej walce z zespołem sztywnego człowieka
Kultura Ten film pokonał „Barbie” we włoskich kinach. To historia kobiet, które jako pierwsze przeciwstawiły się dziedzictwu przemocy
Kultura Historie kobiet, które pragnęły zmieniać świat. Przed nami 21. festiwal Millennium Docs Against Gravity
Kultura Amy Winehouse w ugrzecznionej wersji. Nowa filmowa biografia ikony muzyki to cios dla fanów artystki
Muzyka „Kiedy opowiemy naszą najsmutniejszą historię, możemy się od niej uwolnić”. Nowy album Taylor Swift bije rekordy na Spotify
Uroda Minimalistyczne fryzury prosto z wybiegu. Wygodne uczesania na wiosnę, których wykonanie zajmie ci kilka minut
REKLAMA Ulubiona marka pielęgnacyjna Francuzek stworzyła produkty do pielęgnacji włosów. Linia NUXE Hair Prodigieux® daje efekty jak po wyjściu z salonu fryzjerskiego
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Klasyczne roladki wołowe z żurawiną Kuchnia Klasyczne roladki wołowe z żurawiną 27 września 2012 Sposób przygotowania Steki myjemy i suszymy. Ogórki kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Steki smarujemy musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy 3 plasterki boczku. Na jedną końcówkę steka nakładamy 2/3 kawałków cebuli, ogórki oraz posiekane żurawiny. Stek zwijamy mocno w roladkę i przebijamy patyczkiem do rolad lub szaszłyków. Jeszcze raz doprawiamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i pieczemy w nim roladki, co jakiś czas odwracając. Dodajemy pozostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, a następnie zalewamy 500 ml wywaru warzywnego. Przykrywamy i dusimy około 40 minut. Po 40 minutach dodajemy pozostały wywar, żurawiny, pistacje i czerwone wino i dusimy kolejne 40 minut. W międzyczasie myjemy tymianek i odrywamy listki od gałązki. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, dodajemy gorące mleko oraz masło, ugniatamy, a następnie przyprawiamy gałką muszkatołową. Rolady wyjmujemy z sosu. Do sosu dodajemy zagęstnik, po czym ponownie wkładamy rolady. Dekorujemy tymiankiem. Podajemy z ziemniaczanym puree. Podsumowanie przepisuRoladki: 4 steki wołowe ( około 200 gr każdy) 2 ogórki konserwowe ( około 30 gr każdy) 3 cebule 2 łyżki musztardy ( średnio-ostrej) sól, pieprz 12 plasterków boczku ( około 120 gr) 50 gr posiekanych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) 1 łyżka sklarowanego masła Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l wywaru warzywnego 150 ml czerwonego wina wytrawnego 100 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) 25 gr pistacji pół pęczka tymianku 1-2 łyżki zagęstnika do sosów Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżka masła odrobina gałki muszkatołowej Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Green Table to nowe miejsce na kulinarno-kulturalnej mapie Warszawy, które łączy filozofię sezonowej kuchni z oryginalnym wystrojem w duchu zero waste.
Produkty HiPP Junior i słoiczki dla dzieci po 1. roku życia. Dlaczego warto kontynuować specjalne żywienie po 12. miesiącu?
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage