Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
23 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Kociołek owoców morza

Składniki na 6 porcji: 4 pomidory, 600 g różnych owoców morza: małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki, 750 g świeżych, ewentualnie mrożonych ryb, 2 drobno posiekane szalotki, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki szafranu, 4–5 gałązek tymianku, 400 ml białego wina, 400 ml bulionu warzywnego, pęczek pietruszki, oliwa. Czas przygotowania: 45 min

Zalać wrzątkiem pomidory, zdjąć skórkę i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę w rondlu i dusić przez chwilę czosnek i szalotki. Dodać pomidory, szafran i drobno posiekany tymianek. Dusić przez chwilę. Dodać wino i podgrzewając na dużym ogniu, odczekać, aż alkohol odparuje. Po blisko 2 min dodać bulion, pokrojone na duże kawałki ryby oraz owoce morza. Gotować ok. 12 min. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z chlebem razowym.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI