Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kokosowe kuleczki z migdałami

Składniki:

6 żółtek
1 puszka mleka skondensowanego
1 kostka masła
100 g wiórków kokosowych Bakalland
100 g migdałów Bakalland
1 opakowanie lodów śmietankowych

26 lipca 2016 Przepisy redakcja
Bakalland
To tradycyjny brazylijski deser, bez którego nie może odbyć się żadne spotkanie. Kokosowy przysmak często zastępuje tort. 

Brazylijska kuchnia łączy wszystko, co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Rozpoczynające się za chwilę Igrzyska Olimpijskie w Rio to doskonała okazja, aby poznać lokalne smaki.


Sposób przygotowania:

Żółtka miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Następnie gotową masę przelewamy dongarnka, nie przestajemy mieszać. Masę podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż zgęstniej i zacznie się odklejać od dna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie natłuszczamy dłonie masłem i z gotowej masy formujemy kulki. Do osobnego naczynia przesypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich uformowane kulki. Następnie do małych szklaneczek przekładamy lody śmietankowe, na samej górze układamy kokosowe kuleczki, wszystko ozdabiamy migdałami.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI