Koktajl z truskawek i śliwek kalifornijskich z borówkami

California Prune Board

Wykorzystajmy kończący się sezon na truskawki na przygotowanie wyjątkowego owocowego smoothie.
Oto przepis z amerykańskiej kuchni, która jest pełna jest deserów. Wystarczy zmiksować rodzime truskawki ze śliwkami suszonymi ze słonecznej Kalifornii, dodać nieco bitej śmietany i całość polać niebieskim likierem.

reklama

Składniki

0,5 kg truskawek
10 dkg śliwek kalifornijskich

Do dekoracji: 150 ml śmietany 30%,  garść borówek, syrop cukrowy blue curacao

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie i truskawki zblenduj na jednolitą masę. Ponieważ śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie nie dodawaj cukru lub słodzików. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona). Do wyższych szklanej przelej koktajl, udekoruj bitą śmietaną i borówkami, delikatnie polej syropem blue curacao.