Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem

reklama

Składniki
  • truskawki 1 kg
  • Konfitur-Fix DIAMANT 1 opakowanie
  • Cukier biały DIAMANT 350 g – 500 g
  • zielony pieprz 5-7 ziaren
Sposób przygotowania

Krok 1: Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.

Krok 2: Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.

Krok 3: Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i wybraną ilość cukru białego DIAMANT ( od 350-500 g – ilość cukru dobrać można do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządza się konfiturę), wymieszać.

Krok 4: Mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Dodać zmielony pieprz. Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.

Krok 5: Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!

 

Nasza porada:

Dodatek octu bądź kremu balsamicznego idealnie podkreśli smak konfitury truskawkowej z zielonym pieprzem

Podsumowanie przepisu

 

  • 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)