1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

Sezon na wiśnie w pełni! To idealny moment na zachowanie słodyczy owoców na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura wiśniowa - zwłaszcza, że jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie. Jego unikalna formuła umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500 g). Domowa konfitura z wiśni świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów. Przygotowana z prażonymi w karmelu migdałami dodana do owsianki urozmaici Twoje śniadanie. Domowymi konfiturami z DIAMANTem możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.

Składniki:

 

1kg  wydrylowanych wiśni

1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT

500g Cukru białego DIAMANT (ilość sugerowana)

100g migdałów

50g cukru trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado (do prażenia migdałów)

 

Przygotowanie:

 

Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę, dodać cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado, mieszać, aż się rozpuści i pokryje migdały. Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki. Wiśnie wymieszać z cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fix DIAMANT, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, na końcu mieszając z prażonymi migdałami. Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem. 5 minut i gotowe! Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze