Krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy

123rf.com

Kanapki wcale nie muszą być nudne. Z czekoladowo-śliwkowym kremem sprawdzą się na śniadanie albo słodki podwieczorek.
Suszone śliwki to ważny element zdrowej diety. Wspomagają trawienie, są źródłem błonnika i licznych witamin. Mogą być samodzielną przekąską, sprawdzą się także jako składnik pysznej pasty do kanapek.

Składniki

1 szklanka mleka
6 łyżek mleka w proszku
100g gorzkiej czekolady
1 szklanka śliwek kalifornijskich
wrzątek

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie wkładamy do misy blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je dokładnie przykrywał. Odstawiamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzamy wszystko do wrzenia. Odcedzamy śliwki. Do blendera wlewamy połowę mleka z czekoladą, które podgrzewaliśmy w garnuszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostrożnie otwieramy blender. Masę śliwkową z blendera dodajemy do mleka, które pozostało w rondelku. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka i studzimy. Przechowujemy w lodówce.