1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krem kataloński

Składniki na 5 porcji: 600 ml śmietanki kremówki 36 proc.; 1/4 szklanki mleka; 2 laski cynamonu, połamane na połówki; kawałek skórki z cytryny; 5 żółtek; 1 całe jajo; 75 g cukru pudru; 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu; 1 łyżka cukru pudru; 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru.

Wlać śmietankę do rondla, dodać skórkę z cytryny i cynamon w laskach. Podgrzać i zdjąć z ognia zanim zacznie wrzeć. Przecedzić, odrzucając skórkę i cynamon. Utrzeć jajko, żółtka i cukier na gęstą masę, dodać ostrożnie do lekko przestudzonej śmietanki, wymieszać.

Rozlać do małych naczynek żaroodpornych, np. kokilek i włożyć do kąpieli wodnej, tzn. do dużego naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą. Zapiekać około 35 min. Gdy krem się zetnie, wystudzić, a następnie włożyć do lodówki. Zmieszać cukier brązowy, cukier puder i cynamon. Przesiać przez herbaciane sitko na powierzchnię kremu, spryskać wodą, a następnie włożyć do gorącego piekarnika na 2 min lub przypalać.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze