Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

Składniki:

kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
3 buraki
4 duże marchwie
1 czerwona cebula
1 łyżeczka miodu
2 łyżki śmietanki 30%
350 ml wody
1 łyżka oleju
przyprawy: pieprz, sól, cynamon

11 stycznia 2017 Przepisy redakcja
Kuhne
Gotowanie zup to prosty sposób na wprowadzenie slow food do codziennego życia. Można je szybko przygotować, a zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

Zimą naturalnie wzrasta zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Ale to nie oznacza że potrawy muszą być ciężkie i tłuste. Przede wszystkim powinniśmy w tym czasie jeść więcej ciepłych dań. Doskonale sprawdzają się zupy – przygotowane w większej ilości, nawet na 2-3 dni można szybko podgrzać i zjeść pełnowartościowy posiłek, zamiast kanapki czy kalorycznej przekąski. Oto przepis na zupę krem z rozgrzewającym cynamonem.


Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI