1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krem z pieczonych pomidorów natchniony pomarańczą

Składniki
  • dojrzałe pomidory 1 kg
  • bulion warzywny 0,7 l
  • czosnek polski cała główka
  • świeży sok z pomarańczy 1 szt. pomarańczy
  • oliwa z oliwek do pieczenia
  • świeży tymianek 1 gałązka
  • świeży rozmaryn 1 gałązka
  • suszona bazylia 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • ser pleśniowy z zielona plesnią 1 szt.
  • świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia naoliwiamy oliwą. Kładziemy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony  czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy w blenderze. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę dekorujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z serem pleśniowym. W razie konieczności doprawiamy wg siebie. Niebo w gębie!
Podsumowanie przepisu
Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym. Sok z pomarańczy nadaje zupie rześkości. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze