Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
20 stycznia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Krewetki z chrupkim makaronem

Składniki na 4 porcje: 70–100 g długiego makaronu (spaghetti lub soba), 20–24 duże krewetki z ogonkami, białko, olej do głębokiego smażenia. Na sos: 5 gałązek trawy cytrynowej, 2 łyżki oliwy, 2–3 łyżki płynnego miodu, 2-cm kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz, opcjonalnie limonka do dekoracji. Czas przygotowania: 35 min

Makaron gotować 2–3 min w osolonej wodzie tylko po to, by nabrał elastyczności. Opłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Każdą krewetkę popędzlować roztrzepanym białkiem i owinąć kilka razy makaronem. Zanurzać w oleju (w wysokim garnku powinno być 5–6 cm oleju), smażyć, aż makaron stanie się chrupki. Należy uważać, by nie przypalić krewetek. Dlatego gdy tłuszcz już się rozgrzeje, zredukować ogień.

Przygotować sos: posiekać drobno 3 gałązki trawy cytrynowej, utrzeć ją w moździerzu z posiekanym imbirem, oliwą, przyprawami i miodem.

Polać sosem usmażone krewetki. Udekorować pociętymi wzdłuż lub w poprzek pozostałymi gałązkami trawy cytrynowej, ewentualnie limonką pokrojoną na ćwiartki.


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI