1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krewetki z chrupkim makaronem

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 70–100 g długiego makaronu (spaghetti lub soba), 20–24 duże krewetki z ogonkami, białko, olej do głębokiego smażenia. Na sos: 5 gałązek trawy cytrynowej, 2 łyżki oliwy, 2–3 łyżki płynnego miodu, 2-cm kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz, opcjonalnie limonka do dekoracji. Czas przygotowania: 35 min|Składniki na 4 porcje: 70–100 g długiego makaronu (spaghetti lub soba), 20–24 duże krewetki z ogonkami, białko, olej do głębokiego smażenia. Na sos: 5 gałązek trawy cytrynowej, 2 łyżki oliwy, 2–3 łyżki płynnego miodu, 2-cm kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz, opcjonalnie limonka do dekoracji. Czas przygotowania: 35 min

Makaron gotować 2–3 min w osolonej wodzie tylko po to, by nabrał elastyczności. Opłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Każdą krewetkę popędzlować roztrzepanym białkiem i owinąć kilka razy makaronem. Zanurzać w oleju (w wysokim garnku powinno być 5–6 cm oleju), smażyć, aż makaron stanie się chrupki. Należy uważać, by nie przypalić krewetek. Dlatego gdy tłuszcz już się rozgrzeje, zredukować ogień.

Przygotować sos: posiekać drobno 3 gałązki trawy cytrynowej, utrzeć ją w moździerzu z posiekanym imbirem, oliwą, przyprawami i miodem.

Polać sosem usmażone krewetki. Udekorować pociętymi wzdłuż lub w poprzek pozostałymi gałązkami trawy cytrynowej, ewentualnie limonką pokrojoną na ćwiartki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze