Krewetki z czosnkiem

Bogdan Biały

Składniki na 3–4 osoby:0,5 kg mrożonych lub świeżych krewetek; 2 łyżki oliwy; 4 ząbki czosnku; 30 g masła; łyżeczka soku z cytryny; 1 i 1/2 łyżki świeżej natki pietruszki.

reklama


Krewetki rozmrozić, wyjąć z opakowania i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażać czosnek przez 1–2 minuty, tak, by nie zbrązowiał, bo będzie miał gorzki smak. Włożyć krewetki i, mieszając, smażyć aż będą miękkie.

Dodać masło, sok z cytryny, posypać pietruszką.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »