Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Kruche gwiazdeczki

Składniki na 4–6 porcji: 400 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, jajko, żółtko, 1/3 szklanki śmietany kwaśnej 18-proc., szczypta soli, 2–3 łyżki cukru pudru, biała czekolada, cukier dekoracyjny. Czas przygotowania: 40 minut (dodatkowo godzina chłodzenia)

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, jajko, cukier i śmietanę. Ręką zagnieść ciasto, wstawić w miseczce do lodówki przykryte folią. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, foremką w kształcie gwiazdek wykroić ciasteczka. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Czekoladę zetrzeć na tarce i roztapiać w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, smarować nią ostudzone ciasteczka pędzlem i posypywać dekoracyjnym cukrem.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI