1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow: Krupnik grzybowy z kaszą owsianą i trybulą

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Zima zupą stoi! Przynajmniej u mnie. Zupa to samo dobro, jak mawiała moja babcia.

 

W jednym talerzu jest wszystko co lubię, bo do garnka  wkładam swoje ulubione składniki. I najlepsze. I uwielbiam dom pachnący zupą! Robi się ciepło, blisko i bezpiecznie. Nie mogę żyć bez zupy i potrafię ugotować ją ze wszystkiego. A cały sekret smaku to emocje, które wkładam, gotując kolejny gar dobroci. No to wyciągam woreczek kaszy, suszone grzybki, kilka korzeni, nieco zielonego i zapraszam na zupę!Krupnik grzybowy z kaszą owsianą i trybulą
Składniki
suszone kapelusze podgrzybków 5 sztuk kasza owsiana 100 g korzenie: marchew, pietruszka, seler, por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy oliwa EV 2  łyżki woda 1, 5 l trybula, kilka gałązek
Sposób przygotowania
Kapelusze podgrzybków płuczemy i zalewamy w garnuszku wodą. Odstawiamy. Korzenie obieramy. Marchew kroimy na kawałki. Wszystkie myjemy i podsmażamy w garnku na oliwie. Mieszamy i dusimy, aż nieco zmiękną, i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i seler. Namoczone grzyby  kroimy na kawałki i dodajemy do zupy razem z wodą. Kaszę płuczemy na sicie i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż kasza i grzyby będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy trybulą i podajemy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze