Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchnia ajurwedyjska: dal z fasolki Mung


18 marca 2011 Przepisy Iwona Kozak
Fasolkę mung dal możemy zamienić na każdą inną fasolkę i przygotować dal według tego przepisu.

Pamiętamy, że każdą fasolę należy namoczyć na noc i im większa fasolka, tym dłużej ją gotujemy. Jeśli używamy zielonej fasolki mung moczymy ją na noc lub przez minimum 2 godziny.

4-6 porcji

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej fasolki mung (w połówkach – „Split yellow mung dal”)
  • 3  szklanki wody
  • 2 cm świeżego imbiru drobno pokrojonego
  •  1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie Fasolki:

  • Wypłucz namoczoną fasolkę. W dużym garnku połącz fasolkę i wodę; zagotuj.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut.

Przygotowanie Vagar:

  • 1 łyżka masła ghee lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kminu (cumin seeds)
  • 1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego drobno
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • ½ – 1  mała papryczka chilli (jako opcja)

Na patelni podgrzej oliwę lub masło. Dodaj nasiona kminu i podsmaż lekko przez 30 sekund. Dodaj sól, następnie imbir i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pozostałe przyprawy i podgrzewaj przez  30 sekund.

Wlej Vagar do Dal i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki soku ze świeżej limonki lub cytryny (do smaku).

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą lub zieloną pietruszką.

Podawaj z ryżem i  warzywami.

Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI