Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchnia ajurwedyjska: kapusta z marchewką

123RF.com
18 marca 2011 in Przepisy by Iwona Kozak
Mieszanka kapusty z marchewką jest dobrym zestawem warzyw dla Kaphy i Pitty. Dla Vaty kapustę możemy wymienić na przykład na fasolkę szparagowa.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 -3 marchewki
  • 2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ciemnej lub jasnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu w proszku (cumin)

Przygotowanie warzyw:

  • Umyte warzywa pokrój w kostkę
  • Ugotuj warzywa na parze

Przygotowanie Vagar:

  • Na patelni rozgrzej ghee lub oliwę
  • Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać
  • Dodaj sól
  • Po 20 sekundach dodaj rodzynki i poczekaj aż napęcznieją
  • Dodaj resztę przypraw na 30 sekund
  • Wymieszaj warzywa z sosem. Podawaj z dal i ryżem.

Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!


Konkurs Briju na Dzień Mamy

Biżuteria to często drobny, a jednak wyjątkowy element, kropka nad „i” każdej perfekcyjnie przygotowywanej stylizacji. I nie tylko. Nadaje indywidualnego charakteru, podkreśla styl i wyróżnia. ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI