Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchnia ajurwedyjska: kapusta z marchewką

123RF.com
18 marca 2011 in Przepisy by Iwona Kozak
Mieszanka kapusty z marchewką jest dobrym zestawem warzyw dla Kaphy i Pitty. Dla Vaty kapustę możemy wymienić na przykład na fasolkę szparagowa.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 -3 marchewki
  • 2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ciemnej lub jasnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu w proszku (cumin)

Przygotowanie warzyw:

  • Umyte warzywa pokrój w kostkę
  • Ugotuj warzywa na parze

Przygotowanie Vagar:

  • Na patelni rozgrzej ghee lub oliwę
  • Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać
  • Dodaj sól
  • Po 20 sekundach dodaj rodzynki i poczekaj aż napęcznieją
  • Dodaj resztę przypraw na 30 sekund
  • Wymieszaj warzywa z sosem. Podawaj z dal i ryżem.

Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI