1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchnia ajurwedyjska: kapusta z marchewką

Mieszanka kapusty z marchewką jest dobrym zestawem warzyw dla Kaphy i Pitty. Dla Vaty kapustę możemy wymienić na przykład na fasolkę szparagowa.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 -3 marchewki
  • 2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ciemnej lub jasnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu w proszku (cumin)

Przygotowanie warzyw:

  • Umyte warzywa pokrój w kostkę
  • Ugotuj warzywa na parze

Przygotowanie Vagar:

  • Na patelni rozgrzej ghee lub oliwę
  • Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać
  • Dodaj sól
  • Po 20 sekundach dodaj rodzynki i poczekaj aż napęcznieją
  • Dodaj resztę przypraw na 30 sekund
  • Wymieszaj warzywa z sosem. Podawaj z dal i ryżem.

Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze