Kuchnia ajurwedyjska: ryż cytrynowo-imbirowy

123RF.com

Składniki:

reklama

1 szklanka białego ryżu basmati

1 ½ szklanki wody

1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej

2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek

1 łyżka gorczycy

1 łyżka świeżego imbiru

1-2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka kminu

Przygotowanie Ryżu:
Wypłucz ryż i połącz z wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut.

Przygotowanie Vagar:
Na patelni nagrzej ghee lub oliwę. Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać. Dodaj kmin i sól na 30 sekund. Dodaj imbir i zaczekaj aż się zeszkli – ok. 30 sekund. Połącz sos z ugotowanym ryżem. Dodaj sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.