Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia ajurwedyjska: ryż cytrynowo-imbirowy


15 kwietnia 2011 Przepisy Iwona Kozak
Składniki: 1 szklanka białego ryżu basmati 1 ½ szklanki wody 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej 2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek 1 łyżka gorczycy 1 łyżka świeżego imbiru 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu

Przygotowanie Ryżu:
Wypłucz ryż i połącz z wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut.

Przygotowanie Vagar:
Na patelni nagrzej ghee lub oliwę. Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać. Dodaj kmin i sól na 30 sekund. Dodaj imbir i zaczekaj aż się zeszkli – ok. 30 sekund. Połącz sos z ugotowanym ryżem. Dodaj sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI