Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia brazylijska okiem dietetyka


17 czerwca 2014 Newsfood, Przepisy redakcja
Gdy fanów piłki nożnej ogarnia brazylijskie szaleństwo, czemu nie miałoby ono ogarnąć również zwolenników smacznej i zdrowej kuchni? Z okazji mundialu w Brazylii przybliżamy zwyczaje kulinarne tego państwa!

Kuchnia Brazylii, tak jak jej reprezentacja piłkarska, nie ma sobie równych! Burzliwe dzieje kraju zostawiły swój ślad w tradycjach kulinarnych – w brazylijskim kotle nieźle namieszali Indianie, portugalscy kolonizatorzy oraz niewolnicy z Afryki. Gorącemu podrównikowemu klimatowi Brazylijczycy zawdzięczają egzotyczne owoce, aromatyczną kawę, trzcinę cukrową, maniok i kakao. – Podstawowym składnikiem dań brazylijskich są warzywa, oprócz tego Brazylijczycy jedzą dobrej jakości wołowinę, ale nie smażoną, a grillowaną oraz piją soki ze świeżych owoców – tego nawyku najbardziej im można zazdrościć – mówi Krzysztof Wojdat z cateringu dietetycznego DietBox.pl. – Brazylia to też ojczyzna zbawiennych dla ciała mikstur: guarany i yerba mate. Napoje sporządzane z tych roślin, w Ameryce pite od tysięcy lat, w Europie popularne stosunkowo od niedawna, pobudzają organizm i mają silne działanie antyoksydacyjne, czyli spowalniają procesy starzenia – dodaje dietetyk. Wiele podstawowych elementów kuchni brazylijskiej jest godnych polecenia ze względu na smak i korzystny wpływ na zdrowie:

  • Maniok – jadanym jak w Europie ziemniaki lub przetwarzany na mąkę oraz tapiokę. Mąką skrobiowa z manioku może być alternatywa dla mąki pszennej w diecie bezglutenowej.
  • Owoce tropikalne, m.in.: jagody Acai – źródło antyoksydantów, aminokwasów oraz witamin, marakuja – bogata w witaminy A i C oraz błonnik, awokado – dostarcza organizmowi potas, luteinę, a także tłuszcz (kwas oleinowy), który obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w przyswajaniu cennych składników odżywczych ze spożywanych produktów.
  • Orzechy: brazylijskie – źródło selenu chroniącego organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych, cynku i fosforu, nerkowce – jedyny produkt roślinny tak bogaty w żelazo, kokosowe – dostarcza organizmowi aminokwasów, witaminy C, białka, wapnia, magnezu oraz elektrolitów (regeneruje po wysiłku), zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia metabolizm.
  • Ryby i owoce morza – to przede wszystkim źródła pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i jodu, są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Sami spróbujecie kuchni brazylijskiej! Poniżej trzy przepisy brazylijskie od DietBox.pl: 1. Picanha – grillowana wołowina w soli Składniki: – wołowina bez kości (ok 1,5 kg) – sól morska Mięso umyj i osusz, usuń z niego błonę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Pokrój na grube plastry i natrzyj gruboziarnistą solą morską. Od razu połóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż zbrązowieje z zewnątrz, ale będzie jeszcze różowe w środku. Przed podaniem możesz wołowinę pokropić limonką lub podać z plastrem ananasa. 2. Moqueca de Camarão– brazylijski gulasz z krewetkami Składniki: – 0,5 kg krewetek (bez głów) – 1 ząbek czosnku – 2 posiekane pomidory – 1 duża cebula, posiekana – 1 papryka czerwona – 1 papryka zielona – pęczek świeżej, posiekanej kolendry – sok z cytryny – 2 szklanki mleka kokosowego – łyżka oleju palmowego – sól Obierz krewetki, umyj i dobrze opłucz w wodze. Skrop sokiem z cytryny, dodaj rozgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę i trochę soli. Tak zamarynowane odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Zamarynowane krewetki gotuj z mlekiem kokosowym w garnku lub na głębokiej patelni. Dodaj pokrojone warzywa oraz olej palmowy i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Brazylijczycy jedzą gulasz z białym ryżem, ale zdrowiej będzie, gdy podasz go z ryżem brązowym. 3. Mus z marakui: to popularny deser brazylijski. Proponujemy go w wersji dietetycznej: słodzone mleko skondensowane podmieniamy na serek ricotta. Składniki: – 3 marakuje – 250 g sera ricotta – ¼ szklanki cukru pudru – 1 białko Przekrój marakuje i wyciągnij z nich łyżeczką miąższ z sokiem. Część (1/5) odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj blenderem z serkiem. Nad garnkiem z gotującą się wodą postaw w żaroodpornej misce białko z cukrem. Wymieszaj białko z cukrem w kąpieli wodnej, mieszaj dopóki cukier się rozpuści. Ściągnij z ognia i mikserem ubijaj jeszcze ok. 5 minut. Wymieszaj delikatnie białko z ricottą, przełóż do pucharków, udekoruj na wierzchu odłożonym wcześniej miąższem i włóż do lodówki na ok. 3h.


POLECANE KSIĄŻKI