Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchnia brazylijska okiem dietetyka


17 czerwca 2014 Newsfood, Przepisy redakcja
Gdy fanów piłki nożnej ogarnia brazylijskie szaleństwo, czemu nie miałoby ono ogarnąć również zwolenników smacznej i zdrowej kuchni? Z okazji mundialu w Brazylii przybliżamy zwyczaje kulinarne tego państwa!

Kuchnia Brazylii, tak jak jej reprezentacja piłkarska, nie ma sobie równych! Burzliwe dzieje kraju zostawiły swój ślad w tradycjach kulinarnych – w brazylijskim kotle nieźle namieszali Indianie, portugalscy kolonizatorzy oraz niewolnicy z Afryki. Gorącemu podrównikowemu klimatowi Brazylijczycy zawdzięczają egzotyczne owoce, aromatyczną kawę, trzcinę cukrową, maniok i kakao. – Podstawowym składnikiem dań brazylijskich są warzywa, oprócz tego Brazylijczycy jedzą dobrej jakości wołowinę, ale nie smażoną, a grillowaną oraz piją soki ze świeżych owoców – tego nawyku najbardziej im można zazdrościć – mówi Krzysztof Wojdat z cateringu dietetycznego DietBox.pl. – Brazylia to też ojczyzna zbawiennych dla ciała mikstur: guarany i yerba mate. Napoje sporządzane z tych roślin, w Ameryce pite od tysięcy lat, w Europie popularne stosunkowo od niedawna, pobudzają organizm i mają silne działanie antyoksydacyjne, czyli spowalniają procesy starzenia – dodaje dietetyk. Wiele podstawowych elementów kuchni brazylijskiej jest godnych polecenia ze względu na smak i korzystny wpływ na zdrowie:

  • Maniok – jadanym jak w Europie ziemniaki lub przetwarzany na mąkę oraz tapiokę. Mąką skrobiowa z manioku może być alternatywa dla mąki pszennej w diecie bezglutenowej.
  • Owoce tropikalne, m.in.: jagody Acai – źródło antyoksydantów, aminokwasów oraz witamin, marakuja – bogata w witaminy A i C oraz błonnik, awokado – dostarcza organizmowi potas, luteinę, a także tłuszcz (kwas oleinowy), który obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w przyswajaniu cennych składników odżywczych ze spożywanych produktów.
  • Orzechy: brazylijskie – źródło selenu chroniącego organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych, cynku i fosforu, nerkowce – jedyny produkt roślinny tak bogaty w żelazo, kokosowe – dostarcza organizmowi aminokwasów, witaminy C, białka, wapnia, magnezu oraz elektrolitów (regeneruje po wysiłku), zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia metabolizm.
  • Ryby i owoce morza – to przede wszystkim źródła pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i jodu, są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Sami spróbujecie kuchni brazylijskiej! Poniżej trzy przepisy brazylijskie od DietBox.pl: 1. Picanha – grillowana wołowina w soli Składniki: – wołowina bez kości (ok 1,5 kg) – sól morska Mięso umyj i osusz, usuń z niego błonę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Pokrój na grube plastry i natrzyj gruboziarnistą solą morską. Od razu połóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż zbrązowieje z zewnątrz, ale będzie jeszcze różowe w środku. Przed podaniem możesz wołowinę pokropić limonką lub podać z plastrem ananasa. 2. Moqueca de Camarão– brazylijski gulasz z krewetkami Składniki: – 0,5 kg krewetek (bez głów) – 1 ząbek czosnku – 2 posiekane pomidory – 1 duża cebula, posiekana – 1 papryka czerwona – 1 papryka zielona – pęczek świeżej, posiekanej kolendry – sok z cytryny – 2 szklanki mleka kokosowego – łyżka oleju palmowego – sól Obierz krewetki, umyj i dobrze opłucz w wodze. Skrop sokiem z cytryny, dodaj rozgnieciony czosnek, posiekaną kolendrę i trochę soli. Tak zamarynowane odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Zamarynowane krewetki gotuj z mlekiem kokosowym w garnku lub na głębokiej patelni. Dodaj pokrojone warzywa oraz olej palmowy i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Brazylijczycy jedzą gulasz z białym ryżem, ale zdrowiej będzie, gdy podasz go z ryżem brązowym. 3. Mus z marakui: to popularny deser brazylijski. Proponujemy go w wersji dietetycznej: słodzone mleko skondensowane podmieniamy na serek ricotta. Składniki: – 3 marakuje – 250 g sera ricotta – ¼ szklanki cukru pudru – 1 białko Przekrój marakuje i wyciągnij z nich łyżeczką miąższ z sokiem. Część (1/5) odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj blenderem z serkiem. Nad garnkiem z gotującą się wodą postaw w żaroodpornej misce białko z cukrem. Wymieszaj białko z cukrem w kąpieli wodnej, mieszaj dopóki cukier się rozpuści. Ściągnij z ognia i mikserem ubijaj jeszcze ok. 5 minut. Wymieszaj delikatnie białko z ricottą, przełóż do pucharków, udekoruj na wierzchu odłożonym wcześniej miąższem i włóż do lodówki na ok. 3h.


POLECANE KSIĄŻKI