1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kuchnia hiszpańska. Churros con chocolate

Kuchnia hiszpańska. Churros con chocolate

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Choć zima na południu Europy jest dalek od syberyjskich mrozów,  to jednak jest chłodniej niż w innych porach roku. Na zimne dni Hiszpanie mają swój własny kulinarny sposób.

Justyna Pląskowska, szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca Churros con chocolate

Składniki
500 g mąki pszennej 500 ml wody 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 litr oliwy do smażenia cukier puder do posypania tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze