Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia hiszpańska. Churros con chocolate

Składniki:

500 g mąki pszennej
500 ml wody
3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 litr oliwy do smażenia
cukier puder do posypania
tabliczka gorzkiej czekolady

30 stycznia 2016 Przepisy redakcja
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Choć zima na południu Europy jest dalek od syberyjskich mrozów,  to jednak jest chłodniej niż w innych porach roku. Na zimne dni Hiszpanie mają swój własny kulinarny sposób.

Justyna Pląskowska, szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca Churros con chocolate


Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI