Kuchnia meksykańska charakteryzuje się dużą zawartością pikantnych przypraw, a warto pamiętać, że ostre jedzenie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Ostre papryczki jalapeno można na przykład dodać do makaronu.
Papryczki jalapeno są bogatym źródłem witaminy C i witaminy A, która korzystnie wpływa na skórę i oczy. Poza tym dzięki wysokiej zawartości związków o charakterze antyoksydacyjnym, papryczki wykazują właściwości antynowotworowe oraz dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów, które pomagają w walce z infekcjami, wzmacniają organizm, a także poprawiają jego funkcjonowanie. Przygotowując posiłki pamiętajmy jednak, by nie przyćmić ostrością smaku dania.
Składniki
400 g makaronu penne (może także być inny rodzaj)
4 papryczki jalapeno np. marki Kuhne
1 łyżka sosu chili np. marki Kuhne
3 białe papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera pleśniowego
2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu
1 łyżka gałki muszkatołowej
½ szklanki śmietanki 30%
szczypta soli
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron. Białą paprykę kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Jalapeno kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone składniki i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy śmietankę, sos chili oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Doprawiamy zielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Podajemy z makaronem.