1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kuchnia meksykańska. Sałatka z czerwoną fasolą

Kuchnia meksykańska. Sałatka z czerwoną fasolą

16756673 - salad of boiled string bean in a square bowl, close up
16756673 - salad of boiled string bean in a square bowl, close up
Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów.  Doskonale sprawdza się w wielu zupach i sałatkach.

Co pysznego można przygotować z czerwonej fasoli? Oto sprawdzony przepis na sałatkę

Składniki
1 puszka fasoli czerwonej (np. marki Sandra) 100 g makaronu penne 100 g wędliny drobiowej ½ puszki kukurydzy 5 kawałków papryki marynowanej 4 ogórki marynowane 3 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy ½ soku z cytryny szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Dodajemy wypłukaną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę. Składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i polewamy gotowym dressingiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze