Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia meksykańska. Sałatka z czerwoną fasolą

Składniki:

1 puszka fasoli czerwonej (np. marki Sandra)
100 g makaronu penne
100 g wędliny drobiowej
½ puszki kukurydzy
5 kawałków papryki marynowanej
4 ogórki marynowane
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka musztardy
½ soku z cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju

23 lipca 2016 Przepisy redakcja
16756673 - salad of boiled string bean in a square bowl, close up
Czerwona fasola to symbol kuchni meksykańskiej – pojawia się w większości jej najbardziej znanych przepisów.  Doskonale sprawdza się w wielu zupach i sałatkach.

Co pysznego można przygotować z czerwonej fasoli? Oto sprawdzony przepis na sałatkę


Sposób przygotowania:

Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Dodajemy wypłukaną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę. Składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i polewamy gotowym dressingiem.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI